Wat is airbrush?

De oudste vorm van airbrush die bekend is, kun je zien in de prehistorische grotten. Door middel van een pijpje werd er verf op de muur geblazen.     

Bekender is de airbrush techniek vooral van voor de tijd van de computer. Deze werd nl veel gebruikt bij het maken van illustraties in de reclame wereld. Op reclameborden van de vorige eeuw werd vaak airbrush toegepast. En ook sepia en zwart/wit foto’s werden met de retoucheerspuit ingekleurd.

Sinds de jaren ’60 van de 20e eeuw heeft de airbrushtechniek zijn weg gevonden in bijna alle artistieke domeinen.

Airbrush komt uit het Engels en betekent letterlijk “luchtkwast”. Zo is het belangrijkste instrument, het airbrushpistool, de naamgever van een hele kunstvorm.

Het principe wordt eenvoudig uitgelegd: een compressor produceert perslucht die in een spuitpistool en langs vloeibare verf wordt geleid. Het airbrushpistool raakt nooit het te schilderen oppervlak aan. Het schilderen gebeurt uitsluitend met fijne spuitnevel. waar je schitterende kleurverlopen mee kunt maken. Airbrushen kun je tot in het fijnste detail. Airbrush schilderijen zijn dan ook vaak foto realistisch.

Waarom is airbrushen zo populair?

Airbrush heeft veel voordelen die andere schildertechnieken niet kunnen bieden. Met de airbrushtechniek kun je bijvoorbeeld uiterst fijne, oneindige kleurovergangen en tinten creëren. Zo kun je uitzonderlijk realistisch ogende schilderijen maken.

Bovendien kunnen grote oppervlakken snel met verf worden opgevuld, waarbij de verf bijzonder dun en gelijkmatig wordt aangebracht.

De airbrush techniek kan op bijna alle oppervlakken worden gebruikt. Ik gebruik de airbrush zelf voor het maken van schilderijen op doek of papier, wandschilderingen, tattoo’s, nagelversieringen en op stoffen (kleding, schoenen, tassen, stropdassen etc) Maar wat dacht je van airbrush op taarten, motoren, helmen, auto’s, make-up, skate en surfboards, glas, lichamen, muziekinstrumenten, bestuurbare auto’s en nog veel meer!

Je hoeft geen schilder of tekenervaring te hebben. Iedereen kan airbrushen!